top of page

HOE JE DAT DOET #KidsDrawPeace4Ukraine

ENGELS EN ANDERE TALEN

Het Global Youth & News Media initiatief organiseert wereldwijd een kunstproject voor en met Oekraïense vluchtelingenkinderen: #KidsDrawPeace4Ukraine. Elke gemeente of buurt waar Oekraïense vluchtelingenkinderen zijn opgevangen, kan aan dit initiatief meedoen. De belangrijkste doelen van het initiatief zijn om angstige kinderen een positieve ervaring te bieden en hun foto's vervolgens zo breed mogelijk via sociale media te verspreiden. Dit is een vervolg op een Global Youth & News Media-activiteit waarin nieuwsredacties kinderen in acht landen hun publiek uitnodigden om kunstuitingen in te sturen met wensen van vrede en liefde voor Oekraïense kinderen.

Hier leest u hoe u een #KidsDrawPeace4Ukraine sessie in uw omgeving organiseert.

Ukraine refugee closeup.jpg

HET BASISIDEE

Deze aanpak is gebaseerd op succesvolle tests met twee groepen vluchtelingenkinderen die een veilige haven in Frankrijk hebben bereikt: een groep kinderen en hun moeders in een vluchtelingencentrum en een gemengde groep Franse en Oekraïense kinderen in een tehuis. Het doel was om kinderen een positieve ervaring te bieden bij het creëren van zowel een persoonlijk aandenken als een uiting van steun aan Oekraïne. De kinderen hebben dit enorm gewaardeerd, net als het idee dat zij hiermee deel uitmaken van een project waarbij kinderen over de hele wereld zijn betrokken. 

MEER PROJECTACHTERGROND HIER (in het Engels)

VOOR WIE IS HET?

Deelnemers zullen zijn:

— Oekraïense kinderen met hun moeders

— Een mix van Oekraïense en lokale kinderen

In de pilottests hadden we kinderen van slechts vier jaar oud en zo oud als 14, maar de meeste kinderen waren tussen de 7 en 11 jaar oud. Als je wilt weten of in jouw omgeving vluchtelingenkinderen worden opgevangen, neem dan even contact op met je gemeente.

Refugee KidsDrawPeace4Ukraine - world array copy.jpeg
UKRAINE refugee kit materials 4 web.jpeg

WAT GAAN DE KINDEREN DOEN?

Kinderen maken een aandenken in de vorm van een tekening. Zij kunnen daarvoor werken met verschillende papiersoorten en tekeninstrumenten. Van alle tekeningen worden foto’s gemaakt die via sociale media worden verspreid. Zo kan de hele wereld zien hoe vluchtelingenkinderen oproepen tot vrede.

GEEN KUNSTTHERAPIE

#KidsDrawPeace4Ukraine is een bescheiden project om kinderen een korte, positieve, mindful ervaring te geven. Dit project is NIET BEDOELD als "kunsttherapie". Bij kunsttherapie verdiept een getrainde therapeut zich in de mentale toestand van een kind en begeleidt deze het kind naar herstel. We moedigen de steun aan van Oekraïne's Voices of Children, wiens geweldige therapeuten sinds 2015 oorlogsgeschokte kinderen met kunst hebben genezen.

Ukraine voices combo shot.png
Ukraine maria at work horizontal.png

WANNEER?

Het is belangrijk om dit project alleen uit te voeren nadat vluchtelingenkinderen in een veilige haven, uitgerust en regelmatig gevoed zijn; de kinderen moeten mentaal in staat zijn om deel te nemen.
De activiteit duurt ongeveer een uur.

WAAR?

Kinderen hebben een rustige ruimte nodig met voldoende ruimte om te tekenen op een tafel of bureau. Eerder organiseerden vrijwilligers dit project in een asielzoekerscentrum en in een tehuis, met groepen van maximaal zes kinderen. Het kan natuurlijk ook werken in een klaslokaal of een bibliotheek.

UKRAINE refugee - boys and border.jpg
UKRAINE sheets download .jpg

HOE: STAP 1

DOWNLOAD

Download the set van vijf pagina's van de Global Youth & News Media-site:
- drie tekenvellen met randen, geschonken door kunstenaars Anton Pavlenko en Muriel Hanny
- een sjabloon om een ​​stripverhaal te maken
- en een voorbeeld van foto's van kinderen over de hele wereld ter ondersteuning van Oekraïense kinderen. 

HOE: STAP 2

TEKENBLADEN

De voltooide kunst zal een aandenken zijn, dus de tekenvellen moeten zwaarder zijn dan normaal 80-90 gram (standaardgewicht) papier. Maak voldoende kopieën zodat elk kind een willekeurige rand of een blanco vel papier kan kiezen en meer dan één tekening kan maken. Zorg ook voor voldoende blanco papier, want sommige kinderen hebben liever geen rand.

Ukraine 2 borders vertical.png
#KidsDrawPeace4Ukraine overview of first phase in Ukrainian.jpg

HOE: STAP 3

MONSTERPAGINA

Je hebt slechts één exemplaar nodig voor elk kind van de sampler in het Oekraïens (links) die kunst toont van kinderen in andere landen. Het kan op papier met een standaardgewicht zijn. Dit is belangrijk om te hebben, omdat het duidelijk laat zien hoe wijdverbreid de bezorgdheid over Oekraïense kinderen werkelijk is.

HOE: STAP 4

TEKENHULPMIDDELEN

Zorg voor een breed scala aan opties, zoveel als uw budget toelaat, zodat kinderen kunnen kiezen wat ze willen gebruiken: veel pakjes viltstiften, waskrijtjes en kleurpotloden (vergeet niet puntenslijpers en goede gummen). Vermijd rommelige verf. Nogmaals, het doel is dat kinderen plezier hebben bij het kiezen van hun gereedschap en het vervolgens, indien mogelijk, houden. Voeg, ook weer als uw budget het toelaat, een plastic hoes, map of envelop toe ter bescherming van de foto.

Drawing tools.png
UKRAINE public-private pictures.png

HOE: STAP 5

NEEM 2 FOTO'S

Maak voor elk kind ten minste twee foto's: een van hen houdt hun favoriete tekening vast (voor moeders) en een van de tekening zelf (om te posten). Noem elke tekening met de voornaam van het kind (alleen), leeftijd en land van herkomst.

HOE: STAP 6

VERSPREIDEN

Een belangrijk doel is om kindertekeningen breed op sociale media te verspreiden met de hashtag #KidsDrawPeace4Ukraine. We weten uit verschillende contacten dat Oekraïense volwassenen en kinderen hen zien en waarderen de inspanning enorm. Plaats alleen foto's van de tekeningen. De andere, met het gezicht van een kind, zijn privé en alleen voor leerkrachten, bibliothecarissen of moeders.

UKRAINE post symbols.png
Refugee KidsDrawPeace4Ukraine - English teacher Oksana xxx and the day's production copy.j

HOE: STAP 7

LOKAAL TONEN, en misschien verkopen

Als je in een school, bibliotheek of vluchtelingencentrum zit, wil je de foto's misschien ook aan de muur hangen, zoals we hier in Frankrijk deden. U kunt er ook een paar verkopen en de opbrengst naar de Ukraine's Voices of Children in Oekraïne sturen. Veel dank aan de Oekraïense moeder en lerares Oksana, hier afgebeeld, die heeft geholpen met de sessie in het vluchtelingencentrum.

HOE: STAP 8

 ANDERE OPTIE

Nadat je klaar bent met posten, ben je welkom om ons je beste foto's te sturen, samen met eventuele opmerkingen die je wilt delen over hoe het ging voor opname in een #KIdsDrawPeace4Ukraine showcasepagina. We geven aan niemand identiteitsgegevens, dus ook geen e-mails, door. Gebruik a.u.b. een jpeg-formaat en geef de afbeelding een naam op deze manier:

OekraïneArt-VOORNAAM-LEEFTIJD-GEBOORTELAND

Bijvoorbeeld:

UkraineArt-Ariana-7-Ukraine

 

Gebruik deze e-mail:

entriesglobalyouthandnewsmedia [at] gmail [.] com

MEER PROJECTACHTERGROND HIER (in het Engels)

#kidsdrawpeace4Ukraine LOGO ONLY_edited.jpg
#KidsDrawPeace4Ukraine - 15 april partner logos.png
#kidsdrawpeace4Ukraine LOGO ONLY.png
bottom of page